Unizo : 'Cash verplichten bij ondernemers is schoolvoorbeeld van discriminatie en regelneverij'
UNIZO is fel gekant tegen deze nieuwe wetgeving en roept de parlementsleden op
om deze pestmaatregel voor ondernemers alsnog tegen te houden. Op donderdagavond 13 december stemde de Kamercommissie Economie een wetsontwerp om handelaars wettelijk te verplichten cash te aanvaarden.
Er volgt nog een tweede lezing om de juridische techniciteit te bespreken. Daarna wordt de wet in principe gestemd door de plenaire vergadering. “Men wil alle handelaars verplichten om cash te aanvaarden en koppelt hier uiteraard ook sancties aan.
Een kleine minderheid van de ondernemers aanvaardt momenteel geen cash, omdat hun klanten het simpelweg niet vragen. Laat hen toch die keuze. De overheid kan beter de hand in eigen boezem steken.
Voor hun aanbod aan dienstverlening is er geen vrije markt en zij weigeren al jaren cash”, reageert UNIZO-topman Danny Van Assche.
"UNIZO hekelt dan ook vooral de hypocrisie van de overheid met dit wetsvoorstel. In diverse bibliotheken, containerparken, gemeentehuizen, zwembaden, parkeerautomaten, op bussen en treinen… is cash al jaren niet meer toegestaan.
Maar men gaat het wel verplichten bij ondernemers. Als deze wet erdoor komt, en we hopen ten stelligste van niet, moet men goed beseffen dat ook zij weer overal cash zullen moeten aanvaarden. Dit valt anders niet te verantwoorden”.
Antwerpse handelaars uiten bezorgdheid
“Het wettelijk verplichten van cash te aanvaarden voelt als 5 stappen terug” , reageert Wouter Cajot. Wouter Cajot is eigenaar van 'Stad Leest' en Wunderkammer in Antwerpen en krijgt dagelijks heel wat klanten over de
vloer die vandaag voornamelijk elektronisch betalen.
“De grote bottleneck in de betaalketen zit hier bij de banken. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Er is geen ondernemersloket waar je als ondernemer eenvoudig geld kan gaan deponeren: het binnenbrengen van biljetten moet aan een machine. Voor contant geld schuif je gewoon aan in de rij tussen de particuliere klanten. Dit voelt beide niet veilig aan. Daarnaast dient men ook een week op voorhand klein geld aan te vragen.
Puur tijdverlies”, zegt Wouter Cajot.
“Ook als we kijken naar andere landen zijn we hier de slechtste leerling van de
klas. In plaats van ondernemers te straffen zou men beter omgekeerd ondernemers die elektronische betalingen aanmoedigen belonen. Minder administratieve rompslomp én aanmoediging van het witte, legale circuit”, sluit Wouter Cajot af.
UNIZO pleit voor vrije keuze van de handelaar
De ondernemersorganisatie beklemtoont nogmaals dat ze geen tegenstander zijn van cash, maar strijd voert voor de keuzevrijheid van de ondernemer. Zowat alle bedrijven zouden sowieso cash blijven aanvaarden.
Wie beslist om dat niet meer te doen, kan dit duidelijk afficheren voor de klant.
Het wetsontwerp moet nu nog finaal gestemd worden door de plenaire vergadering van het parlement. UNIZO roept op om deze wet niet te laten passeren.
“Bij overheidsdiensten waar geen concurrentie is en de burger geen andere opties heeft weigert men cash. Voor handelaars die in een concurrentiële markt ondernemen, legt men regeltjes op. Begrijpen wie kan. Als cash al ergens moet verplicht worden, dan is het bij de overheid.
Dan zijn ze consequent in hun eigen argumenten. We vragen de partijen en volksvertegenwoordigers met aandrang om deze pestregelgeving niet te laten passeren", besluit Danny Van Assche.